2X2 Race este singura cursă din România care se desfășoară integral la peste 2.000 de metri altitudine, fiind deosebit de tehnică, și cu siguranță reprezintă unul dintre cele mai dificile ultra-maratoane montane din lume.

2x2-raceTraseul cursei 2X2 Race, care are startul la Bâlea Lac, are o lungime de 42 de kilometri și 4.200 de metri diferență pozitivă de nivel, purtând concurenții de-a lungul spectaculoasei creste a Făgărașilor pe cele mai înalte două vârfuri din România, Moldoveanu (2.544 de metri) și Negoiu (2.535 de metri). Concurenții 2X2 Race au opțiunea de a puncta și în clasamentul pe echipe dacă bifează participarea la această categorie specială, unde se vor cumula cei doi timpi.

2X2 Race este un eveniment care are ca scop principal promovarea activității de alergare montană și skyrunning în România, utilizând poteci marcate din Munții Făgăraș. În cadrul competiției se pot alerga două curse, la alegere, 2×2 și X2, fiecare din acestea având limite intermediare și finale de timp. Din cauza dificultății competiția este accesibilă numai sportivilor care întrunesc cerințele minime de participare (n.r. – au luat parte la curse montane cu anumite ”profile”, cu cel puțin 12 luni înainte) și care au primit acceptul din partea organizatorilor. Ambele trasee, 2X2 și X2, se desfășoară pe poteci marcate, parțial amenajate și neprotejate, care includ pante cu înclinare mare și zone accidentate, trec prin gol alpin, parcurgerea lor necesitând experiență montană. INOV8 X2 Race este o cursă de 18 kilometri, cu diferență de nivel pozitivă de 1.900 de metri, care se desfășoară la fel ca și ”sora” mai mare la peste 2.000 de metri altitudine, ajungând până pe al doilea cel mai înalt vârf din Carpații Românești, pe Negoiu. Pentru mai multe detalii vizitați site-ul organizatorilor, AICI.