Bușteni SkyRace este evenimentul de alergare montană complet. Parte a seriei de concursuri organizate de Asociația Sport La Orice Vârstă, apariția acestuia s-a datorat obiectivelor noastre de a face sport pe orizontală dar și pe verticală, oriunde și la orice vârstă, dar și de a contribui cu spirit și emoție la consolidarea comunității de alergători montani.

busteni-skyrace-logoPrima ediție a avut loc sub numele Vertical Trail Race Bușteni în august 2013 și a fost încă de la început susținută de Primăria Bușteni remarcându-se prin dificultatea traseului cunoscut sub numele “Jepii Mici” în care concurenții se ajută de lanțuri, merg prin jgheaburi adânci sau pe marginea prăpăstiilor, urcă trepte de piatră și sar peste izvoarele de apă întâlnite în cale. Ediția a 2-a din 9 august 2014 a adus creșterea cu 50% a numărului de concurenți față de 2013, în ciuda dificultății traseului, alergătorii montani fiind din ce în ce mai mult interesați de cursele verticale, scurte și intense. Totuși recordurile stabilite în 2013 de Ionuț Zincă (52 minute) și de Iulia Găinariu (1 oră și 10 minute) au rămas neatinse. În 2015 am pus în practică idea marelui campion Ionuț Zincă și astfel cursa Vertical Race din Bușteni devine prologul evenimentului principal SkyRace, după modelul concursurilor de skyrunning cu tradiție din Europa. Evenimentul devine complet și își găsește în sfârșit locul în peisajul extrem de variat al concursurilor de alergare montană din România. Atenție însă, Bușteni SkyRace nu se adresează începătorilor, ci acelora care își doresc să treacă de la etapa trailrunning la nivelul cel mai înalt al alergării montane: skyrunningul. Mai multe informații găsiți pe site-ul organizatorilor, AICI.

Cele doua concursuri se desfășoară pe trasee unice, cunoscute tuturor iubitorilor de munte din România.

  • Bușteni SkyRace: prezintă un traseu foarte dificil și necesită realizarea unor timpi limită intermediari și finali, are 31 km lungime și 2100 m diferență de nivel, se adresează doar celor foarte bine pregătiți fizic și mental, cu experiență alpină consistentă și abilități exersate de orientare, celor cărora le place provocarea extremă sau celor care vor să-și testeze limitele.
  • Vertical: foarte dificil, are 5.4 km lungime și 1250 m diferență de nivel, se adresează sportivilor, celor bine pregătiți fizic și mental, cu experiență alpină și abilități de orientare, celor cărora le place provocarea sau celor care vor să-și testeze limitele.