Ce este SkyRunning

Skyrunningul a fost numit alergarea printre nori, alergarea aproape de cer sau fuga în locul unde pământul întâlnește cerul. De aici și motto-ul Federației Internaționale de Skyrunning: Mai puțini nori, mai mult cer!

Skyrunningul reprezintă o disciplină sportivă, reglementată de FIS (Federația Internațională de Skyrunning), cu competiții care se desfășoară la altitudine înaltă, vara sau iarna, cu intenția de a parcurge traseul în cel mai scurt timp și, în același timp, cu respect față de mediul natural înconjurător. Se aleargă în munți, la altitudini de peste 2.000 de metri, cu înclinare care depășește 30% și cu o dificultate a cățărării care nu depășește gradul 2. Ideea acestei discipline a venit de la italianul Marino Giacometti și alți câțiva prieteni de-ai săi care au început să facă curse în Alpi la începutul anilor 1990. În 1995, a luat naștere Federația pentru Sport la Altitudine care s-a transformat în Federația Internațională de Skyrunning în anul 2008.

”Skyrunningul” este foarte vechi chiar dacă nu era cunoscut sub această denumire. Conceptul de alergare în sus și în jos pe munte e însă mai nou. Curse de acest fel există de la începutul secolului 20: Ben Nevis Race (din 1903) sau Pikes Peak Marathon (1954) – competiție care a început ca un pariu pus între fumători și nefumători pentru a se vedea care categorie aleargă mai repede.

Skyrunningul cuprinde mai multe discipline, de la scurtul și înclinatul Kilometru Vertical până la SkyRace, SkyMaraton și Ultra SkyMaraton, și, în ultimul timp, SkySpeed, curse care includ și competițiile ținute pe scările din zgârâie-nori.

Federația Internațională de Atletism (IAAF) a dat și ea o definiție skyrunningului încercând să scotă în evidență diferențele dintre acesta și alergarea montană. Filozofia care stă în spatele skyrunningului pare să pună accent pe aventura pe munte în condiții de dificultate extremă acolo unde uneori este nevoie de bețe de schi iar uneori mâinile sunt folosite pentru a ajuta la înaintare. În ce privește alergarea montană, competițiile sunt realizate ținându-se cont doar de factorul timp, cum să se ajungă la finalul cursei în cel mai repede mod posibil, fără să fie nevoie de frânghii, bețe de schi, și cu trasee care sunt create să nu conțină niciun pericol.